Gepost door Patrick van Loon
Patrick van Loon: ‘Wat is belangrijk voor de business? En voor HR-managers? Niet dat assessment een goede voorspeller is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat een assessment oplevert, in klinkklare munt! Een businesscase dus! Daar gaat het immers om. Je investeert om een hoger rendement te krijgen!’
Management Team
Voor een bijlage over leiderschap in het blad Management Team ben ik geïnterviewd over assessments. In datzelfde blad staat een interview met Dr. Wouter Schoonman, die vanuit de wetenschap aangeeft wat de zin van assessment is en de feilbaarheid van mensen bij het beoordelen van anderen. Dat kan hij als geen ander!
Wat is kwaliteit?
Wat kan ik daar als algemeen directeur van Kenhardt nog aan toevoegen? Dat wij voldoen aan de kwaliteitseisen van Wouter Schoonman. Dat wij in de afgelopen jaren meer dan 30.000 mensen hebben beoordeeld. Dat we gebruik van de beste assessmenttools die in de wereld beschikbaar zijn. Dat al onze 50 consultants minimaal 10 jaar ervaring hebben in het vakgebied. Dat uit onderzoek blijkt dat we tot de 100 beste dienstverleners van Nederland horen en de nummer 2 zijn op het terrein van assessment. Natuurlijk hele mooie gegevens, maar niet spraakmakend. Maar wat dan wel?
Performance data
We kregen bij een klant inzage in de performance van meer dan 800 medewerkers. De groep was ingedeeld in top performers en under/average performers. Het bleek dat minder dan de helft van deze medewerkers door ons was getest. Wat hebben we vervolgens gedaan? De twee groepen, wel en niet getest door Kenhardt, met elkaar vergeleken. De resultaten? Opzienbarend! Bij de groep medewerkers die niet door Kenhardt is getest, bleek dat op elke under/average performer er 1,55 top performer is aangenomen. Dezelfde ratio bij de groep die wél door Kenhardt is getest, is 1 under/average performer op 10,35 top performer! Kortom, een verbeterratio van talentselectie van 6,68!
Wat leveren deze getallen de business nou precies op? Daarvoor zouden we moeten weten wat het verschil in performance is tussen under/average performers en top performers. Mc Kinsey’s War for Talent 2000 survey geeft hier antwoord op. En we weten dat als McKinsey onderzoek doet, dan doen ze dat goed.
Het blijkt dat het verschil tussen een average performer en een high performer in operationele rollen 40% is, in general management rollen 49% en in sales zelfs 67%!
Als we deze gegevens toepassen op de data die wij van onze klant hebben mogen inzien, ontstaat een overtuigende business case.
Assessment 2400% rendement
Vooral bij sales is het verschil enorm! Ervan uitgaande dat iemand in een salesrol per jaar een omzet moet realiseren van € 500.000,- komen we na wat rekenwerk erop uit dat bij het aannemen van 10 salesmensen door Kenhardt, op basis van een ‘proven’ assessment, ze samen per jaar ruim 1 miljoen omzet meer genereren dan zonder assessment. Zet daar tegenover een investering van ongeveer € 40.000,- (door afwijsratio worden er meer mensen getest en gaan de kosten per aangenomen kandidaat omhoog) en de business case is een feit! De return on investment (ROI) laat een extreem hoog getal zien, namelijk 24 of wel 2400% rendement op de investering in het eerste jaar.
We willen meer (wetenschappelijk) onderzoek doen naar data om de businesscase voor klanten te onderbouwen. Of dat overal zulke opzienbarende resultaten oplevert, is nog maar de vraag. Maar wanneer we structureel assessmentdata en performancedata koppelen, kunnen we steeds beter de criteria bepalen die succes voorspellen, waarmee ook de assessments zelf verbeteren. Daarmee wordt de businesscase, ook inhoudelijk, alleen maar beter!